Funkcja logarytmiczna
Kamix: Hej ; P
Mam takie oto zadanko i nie bardzo wiem co począć dalej. Dodam tylko, że z logarytmami u mnie
ciężka sprawa...
Wykres funkcji f(x)=log2(x+m)+k, której dziedziną jest przedział (−2;+∞), przechodzi przez
punkt A=(2,−1).
a) Oblicz wartość parametrów m i k.
−1=log2(2+m)+k
I nie bardzo wiem co dalej....
b) Dla jakich liczb x funkcja ta przyjmuje wartości ujemne?
log2(x+m)<0 i tutaj też nie wiem bardzo co i jak..
Proszę o pomoc...
15 gru 17:24
Bizon:
a)
skoro dziedziną jest ten przedział ... to znaczy, że jest on wynikiem x+m>0
a z tego wyliczysz m
Potem podstawiając współrzędne punktu A a równania funkcji policzysz k
15 gru 17:27
Kamix: Nadal nie za bardzo wiem co i jak, mógłbyś to rozpisać wszystko bardziej szczegółowo?
15 gru 17:35
Bizon: z definicji logarytmu (założenia)
log2(x+m} ⇒ x+m>0 ⇒ x>−m
a skoro dziedziną funkcji jest przedział (−2, ∞) ... to m=2
zauważ to sprawdzenie log2(x+2) x+2>0 x>−2 czyli −2<x<∞
Teraz f(x)=log2(x+2)+k i wiesz, że A=(2, −1) należy do wykresu ... czyli współrzędne
punktu
spełniają równanie funkcji
−1=log2(2+2)+k ⇒ −1−k=log24 ⇒ 2=−1−k ⇒ k=−3
Twoja funkcja zatem to f(x)=log2(x+2)−3
i teraz do b)
log2(x+2)−3<0 ⇒ log2(x+2)<3 podstawa logarytmu większa od 1
więc x+2<23 ⇒ x+2<8 ⇒ x<6
15 gru 17:57
Kamix: Dziękuję bardzo serdecznie, teraz już wszystko jasne ; ))
15 gru 18:06
Bizon:
−
15 gru 18:10