Wielomiany
maciej: Witam serdecznie.
Czy ktoś mógłby mi rozwiązać taki przykład 4x3−3x−1=0
15 gru 17:22
krystek: 1 jest pierwiastkiem lub
4x3−4x+x−1
15 gru 17:24
Hajtowy:
a+b+c=0
Wtedy
x
1=1
a=4
b=−3
c=−1
[P[krystek], tak też można?
15 gru 17:30
krystek: 4x(x2−1+(x−1)=0
(x−1)[4x(x+1)+1]=0
15 gru 17:39
krystek: 17:30 nie wiem o co Tobie chodzi?
15 gru 17:39
maciej: Panie Krystianie a czy mógłby Pan jeszcze wytłumaczyć jak Pan to rozwiązał ?
15 gru 17:55
krystek: x2−1=(x+1)(x−1)
15 gru 18:02
krystek: 4x(x+1)(x−1)+(x−1)=0 i teraz wszystko jasne?
15 gru 18:03