Proszę o pomoc.
Maniek: Rozwiąż równanie
33x−3*9x−3x+3=0
15 gru 17:22
krystek: 3x=t podstaw i rozłóz na czynniki
15 gru 17:23
Maniek: 33x a nie 33x
15 gru 17:23
Maniek: To spoko, a co zrobić potem z T ?
15 gru 17:23
asdf:
t= 3x
15 gru 17:23
asdf:
na przyklad niech wyjdzie pozniej z rownan kwadratowych:
t1 = 81, t2 = 9
wtedy:
t1 = 81 = 3x ⇒ 3x = 81 ⇒ x = 4
t2 = 9 = 3x ⇒ 3x = 9 ⇒ x = 2
jest to przyklad! nie wiem czy wyjda takie wartosci..
15 gru 17:25
krystek: t3−3t2−t+3
15 gru 17:25
Eta:
32x(3x−3) −(3x−3)=0−
(32x−1)(3x−3)=0
(3x−1)(3x+1)(3x−3)=0
15 gru 17:27
Maniek: ASDF dzięki. Lux Torpeda
15 gru 17:59
Eta:
15 gru 18:00