Wykres funkcji kwadratowej z wartością bezwzględną
Mia: Naszkicuj wykres funkcji:
f(x)= |x2 + 3x − 4| − |x2 + 3x +2|
proszę o pomoc
15 gru 17:20
krystek: rozłóz na czynniki pod wartosciami bezwzglednymi i zobacz co otrzymasz
15 gru 17:22
Mia: o!
już wiem! wcześniej źle rozłożyłam na czynniki. poprawiłam i wyszło : P
Dziękuję
15 gru 17:31
pigor: ..., np tak :
f(x)= |x
2+3x−4|− |x
2+3x+2| = |(x+4)(x−1)|− |(x+2)(x+1)| , czyli
f(x)= |(x+4)(x−1)|− |(x+2)(x+1)| i teraz rozpatrz
4 przypadki :
1 (x+4)(x−1)< 0 i (x+2)(x+1)< 0 i rysuj wykres f w tym co ci tu wyjdzie itp.
2 (x+4)(x−1)< 0 i (x+2)(x+1) ≥ 0
3 (x+4)(x−1) ≥ 0 i (x+2)(x+1)< 0
4 (x+4)(x−1) ≥ 0 i (x+2)(x+1) ≥0 . ...
15 gru 17:34