Graica funkcji
LaBruja: Rozwiązać granicę funkcji:
| | |tg(x−1)| | |
limx −>1 |
| |
| | (x−1)2 | |
Bardzo proszę o pomoc i jeżeli to możliwe rozwiązanie bez użycia pochodnych
15 gru 16:48
Romek: Moim zdaniem bez de L`Hospitala się nie obędzie.
Byłoby tak
| | |tg(x−1)| | | tgx−1x−1x−1 | | x−1 | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
x→1
Po skróceniu licznika i mianownika zostaje w mianowniku (x−1), gdzie po podstawieniu
otrzymujemy 0, co jest niewykonalne. Dlatego mym zdaniem trzeba skorzystać z reguły de
L`Hospitala
Chyba z de L`Hospitalem powinno to wyglądać tak (niech ktoś sprawdzi i potwierdzi, proszę):
| | |tg(x−1)| | | | |
lim |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | 2(x−1)(x−1)` | |
x→1
| | 1 | |
= |
| = |
| | cos2(x−1)*2(x−1)+cos2(x−1)*(2(x−1))` | |
| 1 | |
| = |
| 2(cos(x−1)(−sin(x−1))*2(x−1)+cos2(x−1)*2`(x−1)+2 | |
| 1 | |
| = |
| −2sin(x−1)cos(x01)+2cos2(x−1) | |
Nie bardzo wiem co zrobić z wartością bezwzględną − wydaje mi się, że jeśli przechodzi na cos
to wynik będzie albo 1/2 albo −1/2
15 gru 19:42
Krzysiek: By pozbyć się wartości bezwzględnej policzyć granice jednostronne, zamiast reguły de
| | tgt | |
l'Hospitala można skorzystać z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
A u Ciebie Romek nie wiem skąd te kolejne równości...
15 gru 19:48
LaBruja: @Krzysiek: Dzięki! to by się zgadzało, bo w odpowiedziach jest +
∞, ale jeszcze takie pytanie
techniczne: t=x−1? i ze t dąży do 0 mamy z tego, że x dąży do 1, więc t=0, dobrze rozumiem?
| | arcsinx | |
I jeszcze z trochę innego zadania, ale czy jest prawdziwe, że |
| =1 i czy trzeba to |
| | x | |
jakoś udowadniać, jak się rozwiązuje zadanie?
15 gru 22:02