Równanie stycznej
potrzebujący: Hej. Potrzebuje pomocy z obliczaniem stycznej do krzywej.
A więc mam wyznaczyć równanie stycznej do krzywej f(x)=2x
2+x+2 wiedząc że styczna ta jest
prostopadła do prostej −x+3y+2=0
Rozwiązywałaem to zadanie parokrotnie i cały czas wychodzi mi wynik nie zgodny z odpowiedzią.
Nie wiem co robie źle...
| | x | | 2 | |
Przekształcając wzór prostej wychodzi y= |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | |
Więc wspołoczynnik szukanej stycznej będzie równy a=−3
a=f'(x)=−3
f'(x)= 4x+1
4x+1=−3
x=−1
f(−1)=3
a więc równanie stycznej wychodzi mi y=−3x+3
A prawidłowa odpowiedz to y=−3x
Co robię źle?
15 gru 16:40
Bizon: licząc f(−1) .. wyznaczyłeś współrzędne punktu styczności S=(−1,3)
A równanie prostej przez ten punkt
y−3=−3(x+1)
zatem: y=−3x−3+3 ⇒ y=−3x
15 gru 17:10
Eta:
styczna ma równanie:
y= −3x+b i f(−1)= 3
3= −3*(−1)+b ⇒ b=0
to równanie stycznej : y= −3x
15 gru 17:13
Eta:
15 gru 17:14
Bizon:
15 gru 17:24