Przekroje wielościanów
Hajtowy:

Przekrój narożnej szafy płaszczyzną równoległą do podłogi przedstawia rysunek.
Oblicz kubaturę tej szafy (w dm
3), widząc, że jej wysokość jest równa 2 m.
Pomoże ktoś?
15 gru 16:23
asdf:

nie wiesz jak odjąć ten trojkat?
15 gru 16:29
krystek:

Lub tak
15 gru 16:40
Hajtowy: What?
15 gru 16:45
krystek: yes!
15 gru 16:47
Hajtowy: No ale
krystek poproszę coś więcej... naprawdę ja w bryłach nic nie widzę

Nawet Pitagoras w bryłach mi ciężko chodzi
15 gru 16:48
asdf: policz objetosc tego malego trojkacika i odejmij od prostopadloscianu
15 gru 16:48
asdf: zeby policzyc objetosc = policz podstawe trojkacika i pomnoz * wysokosc
15 gru 16:49
Hajtowy: To ten trójkąt czerwony ma przekątną 45
√2cm a boki po 45cm
15 gru 16:51
Hajtowy: PΔ = 45*45=2025cm
15 gru 16:52
15 gru 16:59
Hajtowy: 1012,5 cm2
15 gru 17:00
Hajtowy: Teraz :
1012,5 cm
2 * 200 cm (bo razy wysokość) wtedy wyjdzie ten trójkącik mały?
A później od 1 000 000 cm
3 odjąć to i wyjdzie to dziwadło?
15 gru 17:02
krystek: Jakie dziwadło? V=1mX1mX2m całość
15 gru 17:05
Hajtowy: 200 000 dm
3 − 20 250 dm
3 = 179 750 dm
3
Tak to ma być?
15 gru 17:10
Hajtowy: 2000 dm
3 − 202,5 dm
3 = 1797,5 dm
3 
tak?
15 gru 17:15