1
dat: √y > √x
Przy takiej neirownsoci moge normalnie podnosic stronami do kwadratu?
15 gru 16:15
Wazyl: Pytanie:
Jakie znaki mają strony tej nierówności?
15 gru 16:17
dat: Chyba każden jeden wie że sa nieujemne
15 gru 16:18
pigor: ... , x=y=0 nie spełnia tej nierówności, więc
√y > √xi x>0 i y>0 ⇔
y > x i x >0 i y > 0 , czyli
w układzie XOY (x,y) ∊ I ćwiartki i nad prostą y=x , bez
punktów półosi +OY i półprostej y=x w tej ćwiartce . ...
15 gru 16:25
dat: Dobra ale mi bardziej chodzilo o to kiedy mozna podnosic nierownosci stronami do parzystych
poteg a kiedy do nieparzystych(i co sie wtedy dzieje ze znakami)
15 gru 16:28
dat: ?
15 gru 16:53