Przekroje wielościanów
Hajtowy: Przekroje wielościanów
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDA
1B
1C
1D
1 krawędź podstawy ABCD jest o 2 cm
dłuższa od krawędzi bocznej AA
1. Wiedząc, że pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
jest równe 320 cm
2, oblicz pole przekroju tej bryły wyznaczonego przez przekątną podstawy DB
i wierzchołek C
1
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać i w miarę normalnie narysować?
15 gru 16:13
Bizon:

... banał
Podstawa kwadrat o boku a
Wysokość h=a+2 ... itd
15 gru 16:44
Hajtowy: Z brył to ja cienias jestem
15 gru 16:45
Hajtowy: Czyli ten zielony fragmencik mam policzyć?

Czy czerwony też?
15 gru 16:47
Bizon:
czerwony trójkąt
15 gru 16:50
Hajtowy:

(a+2)
2 + a
2 = d
2
a
2+4a+4+a
2=d
2
2a
2+4a+4=d
2
yy tak?
15 gru 16:55
Bizon: e=d
15 gru 16:56
Hajtowy: Co tu teraz z tym zrobić? Chyba nie delta, bo wyjdzie ujemna
15 gru 16:57
Hajtowy: Hmm?
15 gru 17:05
Bizon:
coś Ci tam narysowałem zieloną przerywaną ...
15 gru 17:11
asdf: Hajtowy, ja na drugim semetrze mialem takie cos jak geometria analityczna (wektory 3d,
plaszczyzny, proste itd...) − tez nic nie ogarnialem, ale jak sobie to wszystko rozrysujesz −
staje sie banalne...do egzaminu tego dzialu sie nauczylem w 2 dni więc spoko
15 gru 17:20
Hajtowy:

Tak to widzę:
15 gru 17:22
Bizon:
chyba masz zaćmę
15 gru 18:09