Prosze o pomoc
imię : Proste o równaniach −3y−mx+12=o oraz y=6x−12 są prostopadła dla m równego :
15 gru 16:09
jakubs: Kiedy proste są do siebie prostopadłe ?
15 gru 16:10
bezendu:
Ax+By+C=0
−mx−3y+12=0
mx+3y−12=0
−6x+y+12=0
6x−y−12=0
A1A2+B1B2=0
6m−3=0
6m=3
m=U{1}{2]
15 gru 16:12
imię : Kiedy ich współczynniki mają przeciwne znaki. Mam obliczone tylko błędną odpowiedź mam chyba i
chcę się upewnić
15 gru 16:13
krystek: a1*a2=−1
15 gru 16:16
15 gru 16:17
pigor: ..., lub
−3y−mx+12=0 ⇔ −3y= mx−12 ⇔ y= −
13mx+4 , oraz y= 6x−12 ,
więc proste te są ⊥ ⇔ −
13m* 6= −1 ⇔ −2m = −1 ⇔
m= 12. ...
15 gru 16:19
imię : −3y=mx−12 // (−3)
Nie wiem czy dobrze rozumuje
15 gru 16:20
pigor: ... , byłoby bardzo dobrze, gdybyś
nie "zapomniał(a)" o znaku minus (−) przy 13m ,
15 gru 16:31