zadania ze stopniami w Stereometrii
techgumps: Dawno nie odwiedzałem tej witryny internetowej bo nie potrzebowałem pomocy .
Niestety nie byłem w szkole przez miesiąc bo chorowałem na poważną chorobę no i niestety nie
mogę ogarnąć tych zadań ze stopniami i niestety jestem bez sił.
1.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,którego
krawędź boczna ma długość 4 i jest nachylona do podstawy ostrosłupa pod kątem 60 0 .
2. Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej ma długość 4 i jest nachylona do
podstawy pod kątem 60 0 . Oblicz V i Pole całkowite.
3.Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku dł. 4 cm i kącie ostrym o mierze ]60 0
.Oblicz V tego graniastosłupa wiedząć że jego dłuższa przekątna jest nachylona do podstawy pod
kątem 45 0 .
4.Oblicz V tego graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,w którym przekątna podstawy ma dł 8 ,
a przekątna sąsiednich ścian bocznych wychodząc z tego samego wierzchołka tworzą kąt 60 0 .
5.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej ma długość 4 cm i tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt [tex]30 0 [/tex].. Oblicz V ostrosłupa
6.Oblicz V tego ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym przekątna podstawy ma dł. 8 i
tworzy kąt z krawędzią boczną kąt 60 0
7.Powierzchnia boczna walca po rożcięciu jest prostokątem,którego przekątna długości 4 tworzy z
bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze 30 0 . oblicz V walca.
8.Tworząca stożka o dł 6 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 30 0.
.Oblicz Pole boczne o V stożka.
9.Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długosci 6 i 8 obraca sie wokół przeciwprostokątne.
Oblicz Pole całkowite i V powstałej bryły.
15 gru 15:59