logarytmy
GabaaK: rozwiąż równanie:
może mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć co ja mam z tym zrobić?
15 gru 15:50
Hajtowy: Zacząć od dziedziny
15 gru 15:51
GabaaK: oraz jak wyznaczyć dziedzine (9−x)3 >0
15 gru 15:51
GabaaK: zaczęłąm i na niej skończyłam, x różny od −1?
15 gru 15:52
pigor: ..., np. tak :
| log x | |
| = −1 /*log (x+1) i x+1>0 i x+1≠1 ⇔ |
| log (x+1) | |
log x= −log (x+1) i
x> −1 i x≠0 ⇒ log x+log (x+1)= 0 ⇔
⇔ log x(x+1)= log1 ⇔ x
2+x= 1 ⇔ x
2+x−1= 0 i Δ= 5 ⇒
⇒ x=
12(−1−
√5)< −1 v x=
12(−1+
√5) ⇒
x= 12(−1+√5) >−1
15 gru 16:10