oblicz granice
kuba: Mógł by mi wytłumaczyć ktos te przykłady >
x−−>1
x−−>a
x−−>0
x−−>π
x−−>0
15 gru 15:36
Panko: Drugą, czwartą i piątą ( licząc od góry), policzysz z reguły Hospitala .
Pierwsza to granicA niewłaściwa funkcji w punkcie.
Trzecia od góry jak najbardziej właściwa i równa jest 0
15 gru 17:03
pigor: ..., no to, np.
| | sinx | | sin(π−x) | |
lim x →π |
| = lim x−π → 0 |
| = |
| | x−π | | −(π−x) | |
| | sin(π−x) | | sin(π−x) | |
= − lim −(π−x) → 0 |
| = − lim (π−x) → 0 |
| = |
| | π−x | | π−x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | e2x−1 | |
lim x → 0 U{e2x−1{3x}= lim x → 0 |
| = |
| | 32*2x | |
| | 2 | | e2x−1 | | 2 | | e2x−1 | |
= lim x → 0 |
| * |
| = |
| lim x → 0 |
| = |
| | 3 | | 2x | | 3 | | 2x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | sinx−sina | | 2sin12(x−a)cos12(x+a) | |
lim x → a |
| = lim x−a → 0 |
| = |
| | x−a | | x−a | |
| | sin12(x−a) | |
= lim x−a → 0 |
| * cos12(x−a+2a)= 1*cos12(0+2a)= |
| | 12(x−a) | |
= cos
12*2a=
cos a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a te pozostałe 2 granice to masz dobrze przepisane
15 gru 17:10
Krzysiek: drugą, czwartą i piątą zamiast korzystać z reguły de l'Hospitala (czyli liczyć pochodne) można
skorzystać z definicji pochodnej.
a pozostałe przykłady zapewne źle przepisane.
15 gru 17:12