Pierwiastki wielomianu
Maciek123456: Wykaż, że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x), a następnie wyznacz pozostałe
pierwiastki tego wielomianu ( o ile istnieją), jeśli:
W(x)= x
5−2x
4−15x
3+30x
2−16x+32 ; r=2
Z wykazaniem tego, że liczba r jest pierwiastkiem nie mam problemu, bo wystarczy za x podstawić
2, ale co dalej?
Bedę wdzieczny za pomoc
15 gru 15:36
Hajtowy:
x
5−2x
4−15x
3+30x
2−16x+32 ⇒ (x−4)(x−2)(x+4)(x
2+1)
x=4 v x=2 v x=−4
Mówisz, że r=2 no więc masz jeszcze 2 pierwiastki
15 gru 15:39
Maciek123456: a skąd otrzymałeś to : (x−4)(x−2)(x+4)(x2+1)?
15 gru 15:42
Hajtowy:
W(4)=1024−512−960+480−64+32=0
Dzielisz ten wielomian : x
5−2x
4−15x
3+30x
2−16x+32 przez (x−4)

Itd

I później masz taką postać
15 gru 15:45
pigor: ..., np. tak :
W(x)= x5−2x4−15x3+30x2−16x+32 i
w(2)=0 ⇒
⇒ x
4(x−2)−15x
2(x−2)−16(x−2)= 0 ⇔ (x−2) (x
4−15x
2−16)= 0 ⇔
⇔ (x−2) (x
2−16)(x
2+1)= 0 /:(x
2+1)>0 ⇔ (x−2)(x−4)(x+4)= 0 ⇒
⇒ x= −4 v x=4 ⇔
x∊{−4,4} − szukane
pozostałe pierwiastki . ...
15 gru 15:52