Oblicz pole przekroju ostrosłupa
buczek: Cześć,
Mam problem z takim zadaniem:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki
przeciwległych krawędzi podstawy i jego wierzchołek. W wyniku tego cięcia powstał
trójkąt prostokątny o kącie prostym przy wierzchołku ostrosłupa. Oblicz pole tego
przekroju wiedząc, że przekątne podstawy ostrosłupa mają długość 4 dm.
Zrobiłem rysunek,
wyliczyłem długość krawędzi podstawy:
d=4dm
d= a
√2
4dm = a
√2
a = 2
√2
Obliczyłem długość podstawy (przeciwprostokątnej) tego przekroju:
d=4 dm, a długość tej przeciwprostokątnej to połowa d, czyli 2dm
I na tym stanąłem... Podpowiecie, jak obliczyć pole tego przekroju?
15 gru 15:26
Bartekk:

To jest chyab zle ale chociaz rysunek jest

h
2=1*1
h=1
15 gru 15:51
buczek:

Mój wygląda mniej więcej tak

:
15 gru 16:01
Bartekk: aha to przepraszam
15 gru 16:06
buczek: Jeszcze nie wiadomo, który jest dobry ( a może żaden

). Ja swojego też nie jestem pewny
15 gru 16:08
Bartekk: Sprawdzaj kto jest dostępny i jesli bedzie ktos taki jak Mila Pigor SKs Basia Trivialll
....haha to odśwież temat
15 gru 16:14
imię czasem nick: kto to zrobi?
30 gru 10:49
daras: ani tak ani śmak, krawędzi przeciwległych=równoległych
banał
30 gru 11:18
matyk: Oba rysunki są złe jak wskazał daras
30 gru 11:20