matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
Janek92:
Zadanie: Rozwiązać następujące równanie w zbiorze liczb naturalnych:
n
n−1
n−1
2
+
= 16
15 gru 15:21
Hajtowy:
Przykład
n
2
n(n−1)
=
2
n
n−k
n!
n!
n
k
=
=
=
(n−k)! * (n−n+k)!
(n−k)!*k!
15 gru 15:24
Hajtowy:
Żebyś wiedział co się skąd wzięło:
n
2
n!
(n−2)! * (n−1) * n
n(n−1)
=
=
=
2!(n−2)!
2(n−2)!
2
15 gru 15:26
pigor:
...np. tak :
n
n−1
n−1
2
n
n−n+1
(n−1)(n−2)
+
=16 i n ≥n−1≥2 ⇔
+
=16 i n ≥3 ⇔
2*1
n
1
(n−1)(n−2)
⇔
+
=16 /*2 i
n ≥3
⇒ 2n+n
2
−3n+2= 32 ⇔
2
⇔ n
2
−n= 30 ⇔ n(n−1)= 6*5 ⇔
n=6
. ...
15 gru 15:37