uprość wyrażenie wymierne
Kasia: Wytłumaczy mi ktoś jak się upraszcza takie wyrażenie i zrobi to działanie jako przykład bo mam
jutro sprawdzian i nie rozumiem tego..
x2+9x+82x+16
15 gru 15:15
Kasia: na dole jest 2x+16
15 gru 15:15
krystek: licznik i mianownik rozłóż na czynniki
15 gru 15:16
Kasia: jak?
15 gru 15:18
Kasia: tyle to ja sama wiem a nadal nie rozumiem..
15 gru 15:18
krystek: ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2) ⇒licznik
2(x+8)⇒ mianownik
15 gru 15:21
Hajtowy:
x
2+9x+8=0
Δ=81−32=49
√Δ=7
(x+1)(x+8)(2x+16)=0
x=−1 v x=−8 v x=−8
15 gru 15:22
krystek: Skrócić , a nie równania Hajtowy
15 gru 15:23
Kasia: krystek dziękuje już zrobiłam i wyszło mi tak jak powinno
15 gru 15:28