matura
Radek:
Wykaż, że liczba x=4
n−5*2
n+1+25 jest dla dowolnej liczby naturalnej n kwadratem liczby
całkowitej
4
n−5*2
n+1+25=0
2
2n−5*2
n*2+25=0
t=2
n
t
2−5*t*2+25=0
t
2−10t+25=0
(t−5)
2=0
t=5
5=2
n
15 gru 15:05
Saizou : proponuję zapisać to w postaci
(2
n−5)
2=0 i dopisać komentarz
15 gru 15:06
Saizou : oj poprawka
x=(2n−5)2
i komentarz
15 gru 15:07
Radek:
Jaki komentarz ?
15 gru 15:07
krystek: czy jest to kwadrat liczby całkowitej
15 gru 15:08
Saizou : o tym że liczba x jest kwadratem liczby całkowitej, ponieważ....
15 gru 15:09
Radek:
Jeśli n∊N to kwadrat różnicy liczb naturalnych jest liczbą całkowitą ?
15 gru 15:09
Eta:
W jakim celu , to"t" ?
otrzymałeś: x= 22n−2*5*2n+25
dokończ ... x= (2n)2−2*5*2n+52 = ( .... − ....)2
15 gru 15:10
Eta:
Hej "sępy matematyczne"

Pozdrawiam
15 gru 15:11
Bizon:
... idąc po lesie trzeba znać ścieżki i jeszcze wiedzieć, w którym miejscu w danej chwili
jesteś −

x=4
n−5*2
n+1+25 i treść zadania −
15 gru 15:12
Saizou : cześć Eta i krystek i Radek.
Eto jakie "sępy"? My jedynie ORŁY
15 gru 15:12
Eta:
15 gru 15:13
Bizon:
Eta−m
Orlico −
15 gru 15:14
Radek:
Cześć Saizou

T wprowadziłem, żeby sobie ułatwić... Chyba nie każdy musi wszystko robić tak
samo ?
15 gru 15:14
15 gru 15:15
Eta:
Dla
krystek 
za skromność
15 gru 15:16
Radek: No i niby co mam zrobić z tym zapisem 15:10 ? Nie widzę tam wzoru skróconego mnożenia tak jak w
swoim rozwiązaniu..
15 gru 15:18
krystek: A Eta tak ładnie rozpisała!
15 gru 15:20
Radek:
Ładnie rozpisała ale ja nic z tego nie wywnioskowałem ? I niby czemu moje rozwiązanie nie jest
poprawne ?
15 gru 15:22
Eta:
a2−2*a*b+b2 =(a−b)2
widzisz ,że a= 2n i b= 5 , i −2ab= −2*5*2n
15 gru 15:22
Radek: No teraz widzę ten wzór skr mnożenia. Ale co dalej ?
15 gru 15:24
Eta:
W Twoim rozwiązaniu jest też ok

tylko zapisz je ostatecznie tak: t= 2
n
x=(t−5)
2
x= (2
n−5)
2 , liczba 2
n−5 ∊ C
15 gru 15:25
Radek: No i gitara dziękuję
15 gru 15:26
Saizou :
nie żebym się czepiał, ale
Radek brakuje ci jednego założenia w Twoim rozwiązaniu
15 gru 15:28
Radek: t>0?
15 gru 15:30
Saizou : może być, jeszcze możesz uwzględnić n∊N to t≥1 i t∊N
15 gru 15:34