;):
Oblicz sume wszystkich liczb dwucyfrowych ktore sa podzielne przez 3. ja te zadanie zrobilam w ten sposob...a1=3 a2=6 a3=9....an=99
99=a1+(n-1)*3 n=33 ...podstawilam wszystko do wzoru s=(3+99)/2 *33 i wynik wyszedl mi 1683...a w odpowiedziach jest 1665 ...czy moglabym sie dowiedziec gdzie zrobilam blad?
16 sty 21:53
Jakub:
jak dwucyfrowych to a1 = 12
16 sty 23:54
b.:
moim zdaniem błąd jest w odpowiedziach...
16 sty 23:55
b.:
a rzeczywiście

czyli jednak wynik to 1683 - 3 - 6 - 9 = 1665 - w odpowiedziach jest ok
16 sty 23:56
Jakub:
oj o tej godzinie to już ciężko się myśli
17 sty 00:00