prosze o pomoc, bo nie bardzo wiem jak sie za to zabrac :(
magda: Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie ;
39X + 13Y =111
Proszę o pomoc
15 gru 14:30
ICSP: 13(3X + Y) = 111
sprzeczność
15 gru 14:31
Panko: Ale 13(3x+y) = 111=3*37 ⇒ 13 nie jest dzielnikiem 111 ⇒ nie ma rozwiązań całkowitych
15 gru 14:34
magda: a dlaczego ?
15 gru 14:34
magda: a jak rozwiazac takie równanie ? 3x+4y=13 ?
15 gru 14:36
ICSP: Panko już Ci to ładnie rozpisał. Sprzeczne ponieważ lewa strona jest podzielna przez 13 a
prawa nie
15 gru 14:36
magda: to w takim razie to drugie równanie to tez jest sprzecznosc ? , bo z tego co widze 4 i 3 nie
dzieli 13
15 gru 14:41
ICSP: x = 3 , y = 1
15 gru 14:42
ICSP: np
15 gru 14:42
Agata089: nie, to po prostu musisz wyliczyc z algorytmu euklidesa.
potem Ci wyjdzie x i y , i jak to podstawisz to wyjdzie ci reszta z dzielenia. i mnożysz
obydwie strony razy to, co ci wyjdzie. pzdr
15 gru 14:54
Panko: ee
x= (13−4y) / 3 Niech y= 3k+r r∊{0,1,2}, k∊C
wtedy x= (13 −12k−4r)/ 3 = 4−4k + (1−4r)/3
dobra reszta to r =1
stad rozwiązanie w liczbach całkowitych y=3k+ 1 x= −4k+3 , k∊C
15 gru 14:54