równanie
okmnij: x*(x−10)*(x−30)= 12 000
15 gru 13:54
Hajtowy:
x*(x−10)*(x−30)= 12 000
x(x2−30x−10x+300)=12 000
x3−30x2+300x−12 000 = 0
Licz
15 gru 13:55
okmnij: no ja właśnie jestem tutaj : x3−30x2+300x−12 000 = 0 i nwm co dalej
15 gru 14:03
Hajtowy: x=0
15 gru 14:25
ICSP: −12000 = 0
15 gru 14:29
Panko: wpisz do wolframalpha i dostaniesz postać równoważną (x−40)*(x2+300)=0
15 gru 14:56
Bartekk: x=40 lub x2 = −300 co nie może być prawdą bo x2 zawsze daje liczbe wieksza od zera.
Wolfram podaje jednak "rozwiązania kompleksowe" równe x = −10 i √3 i x = 10 i √3 , co to
znaczy ?
15 gru 15:16