2 rownania trygonometryczne
jerey: sinx + cosx=√2
sin4x+cos4x=1
15 gru 13:38
ICSP: 1
o Skorzystaj z tożsamości :
| | π | |
sinx + cosx = √2(sinx + |
| ) |
| | 4 | |
2
o sin
4x + cos
4x = 1 ⇒ [sinx = ± 1 ⋀ cosx = 0 ] v [sinx = 0 ⋀ cosx = ± 1 ]
15 gru 13:51
jerey: hmm, moglbys mi napisac z jakiego wzoru skorzystałes? bo nie bardzo rozumiem
15 gru 14:31
ICSP: Którego przykładu ?
15 gru 14:32
ICSP: Drugie mogę zrobić Ci troszkę inaczej :
Zauważmy że prawdziwy będzie następujący ciąg przekształceń :
sin
4x + cos
4x = sin
4x + 2sin
2xcos
2x + cos
4x − 2sin
2xcos
2x =
| | (sin2x)2 | |
= (sin2x + cos2x)2 − 2(sinxcosx)2 = 1 − |
| |
| | 2 | |
Wracając do równania :
sin
4x + cos
4x = 1 ⇒ sin2x = 0 ⇒ ...
15 gru 14:35
jerey: | | π | |
a z tym pierwszym ? znalazłem takie wzory: sinx=(cos |
| −x) i tak samo z cos? do tego 1 |
| | 2 | |
rownania uzyłes ktoregos z nich? bo rozumiem ze to pierwsze rozwiązanie tez jest ze wzoru?
15 gru 15:03