przekształcenia liniowe
Ratarcia: Potrzebuję Waszej pomocy: Mianowicie mam określić czy odwzorowanie z R na R jest
przekształceniem liniowym
a) f(x)= 2x+3
wiem ,że f(x+y) musi być równe f(x)+f(y) żeby to była prawda, ale nie wiem jak utworzyć f(x+y)
czy to jest po prostu f( 2x+3+2y+3) ?
15 gru 13:03
Ratarcia: pomóżcie
15 gru 13:31
PW: W napisie f(x) = 2x+3 argumentem jest x. Przepis mówi: pomnóż argument przez 2 i dodaj 3
W napisie f(x+y) argumentem jest (x+y) Przepis na funkcję f mówi to samo: pomnóż argument
przez 2 i dodaj 3, czyli
f(x+y) = 2(x+y) + 3.
15 gru 18:55
Ratarcia: dzięki PW !
15 gru 19:32