Oblicz
Niebanalny Banan: Oblicz dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni. Kompletnie tego nie
rozumiem:
b) 3+2x=log o opdstawie u 1/3 z m
15 gru 12:46
Niebanalny Banan:
15 gru 13:04
Niebanalny Banan:
15 gru 13:27
Bizon:
a)
0,5m/(m+1)=x+4 ⇒ 0,5m/(m+1)−4=x
... teraz już rozumiesz?
15 gru 13:30
Niebanalny Banan: @Bizon
rozumiem już a) dzięki a b)?
15 gru 13:35
Niebanalny Banan: | | log o podstawie 13 z 27m | |
mi wyszło x= |
| >0 i co dalej? |
| | 2 | |
15 gru 13:39
Niebanalny Banan:
15 gru 13:49
Niebanalny Banan:
15 gru 14:43
Bizon:
| | log1/3m−3 | |
3+2x=log1/3m ⇒ |
| =x |
| | 2 | |
zatem:
| log1/3m−3 | |
| >0 ⇒ log1/3m>3 podstawa logarytmu mniejsza od 1 |
| 2 | |
czyli ?
15 gru 14:55