prosze pomocy
wojtas: wartosc bezwzgledna 4−pierwiastek z dwoch koniec wartosci bezwzglednej wszystko do potegi 3 =
15 gru 12:23
Hajtowy: |4−
√2|
3 =

No to co byś z tym zrobił?
15 gru 12:25
wojtas: no wlasnie nie bardzo wiem

prosze pomoz
15 gru 12:28
Hajtowy: A na jakim poziomie jesteś szkoły?
15 gru 12:30
wojtas: to liceum ogolnokszalcące zaoczne pierwsza klasa
15 gru 12:31
Hajtowy: Skoro
√2 ≈ 1,41
To : 4−1,41 ≈ 2,59 A to jest dodatnie

Jeśli to co w module jest dodatnie, opuszczamy moduł bez zmiany znaku

|4−
√2|
3 ⇒ (4−
√2)
3 = ...
Skorzystaj z
(a−b)
3 = a
3 − 3a
2b + 3ab
2 − b
3
15 gru 12:32
wojtas: a dalej
15 gru 12:37
wojtas: pomocy
15 gru 12:39
Anonim: (4−
√2)
3=4
3 − 3*4
2*
√2 + 3*4*2 − 2
√2 = 64 − 48
√2 + 24 − 2
√2 = 88 − 50
√2
A ja gimnazjum
15 gru 12:47