matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomożecie?
Lolek:
Uprość wyrażenie: (x−4) (x+4) − (2x + 1)
2
+ (x−5)
2
=
15 gru 12:00
Hajtowy:
Wymnóż (x−4)*(x+4) = ... (2x+1)
2
⇒ skorzystaj z (a+b)
2
= a
2
+2ab+b
2
(x−5)
2
⇒ skorzystaj z (a−b)
2
= a
2
−2ab+b
2
A później dodaj, odejmij − co tam trzeba
15 gru 12:05
Lolek:
Dziękuję
teraz już rozumiem
15 gru 12:07