Urny, kule.
Hajtowy:
W I urnie jest 3 kule czarne i 7 niebieskich
W II urnie jest 4 kule czarne i 5 niebieskich
Z każdej urny wyciągamy 1 kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kule będą różnych kolorów?
Zrobiłem to tak:
| | 3 | | 4 | | 7 | | 5 | | 12 | | 35 | | 47 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 90 | | 90 | |
Dobrze jest?

Dręczy mnie to zadanie
15 gru 11:00
bezendu:
Urna pierwsza 10 kul
Urna druga 9 kul
Losujemy po jednej z każdej więc:
|A|=3*4+7*5
|A|=12+35=47
15 gru 11:05
bezendu:
Sorry, ja policzyłem prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru
15 gru 11:06
bezendu:
|A|=3*5+4*7
|A|=15+28=43
Teraz jest ok
15 gru 11:08
Hajtowy: Dzięki

Czyli mam źle zadanko
15 gru 11:09
bezendu:
15 gru 11:09