Bardzo proszę o pomoc albo jekieś wskazówki . BŁAGAM to bardzo ważne :(
Ewelina95: Dany jest wykres funkcji kwadratowej f określonej w zbiorze liczb R, jednym z miejsc zerowych
jest liczba 4, a wierzchołek paraboli punkt W (2, −6)
a ) wyznacz drugie miejsce zerowe
b) wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej
c) podaj zbiór rozwiązań równania f(x=2,25)=0
d) nie obliczjąc wartości funkcji , porównaj liczby f (pierwiastek 2−1) f (1−pierwiastek z 2)
15 gru 09:10
Radek: a) bym przedstawił w postaci kanonicznej
y=a(x−2)
2−6
Następnie podstawił punkt (4,0) i wyliczył z tego a gdzie wychodzi
32 podstawił do postaci
kanonicznej wymnożył i wyliczył drugie miejsce zerowe
15 gru 09:33
Radek: i odrazo mas podpunkt b
15 gru 09:38
Ewelina95: dziękuję
15 gru 09:47