do drugiego https://matematykaszkolna.pl/strona/1434.html zapoznaj sie z tym .Wyjdzie CI to na dobre
bo to drugie to wykonanie działania. sorry, ale jestem bardzo
słaba z matmy
Bo tu nic nie widać
Można to różnie interpretować...
| x+6 | x−2 | ||
+ | = ... | ||
| x2−9 | x2+3x |
x2−9 ≠ 0 ⇒ (x+3)(x−3) ≠ 0 ⇒ x ≠ 3 ∧ x ≠ −3
x2+3x ≠ 0 ⇒ x(x+3) ≠ 0 ⇒ x ≠ 0 ∧ x ≠ −3
Tak więc, dziedzina :
D=R−{−3;0;3}
Teraz to co Cię czeka, to wspólny mianownik
| 1 wyrażenie * coś + 2 wyrażenie * coś | |
= 0 | |
| x(x+3)(x−3) |