Jednostka urojona liczby zespolonej
V.Abel: Cześć

Jeszcze takie (zapewne) proste pytanie, ale ważne pytanie

Mianowicie, jeżeli i
2 =(−1) ,to i=1 lub i=(−1) oraz moduł |i|=1, zatem
√−1=i lub
√−1=−i
czy tylko jedna z tych dwóch możliwości?
Proszę serdecznie o wyjaśnienie.
15 gru 01:33
ICSP: wzór Moivre'a znany ?
15 gru 01:40
V.Abel: zaznajamiamy się

Ale jak wiesz, to powiedz, proszę
15 gru 02:12
PW: Jak wiadomo w C równanie
zn = −1
ma n rozwiązań (wielomian W(z) = zn+1 ma n pierwiastków zespolonych). Każdy z tych
pierwiastków nazywa się pierwiastkiem n−tego stopnia z liczby −1.
W zbiorze liczb rzeczywistych było prościej − jako pierwiastek z liczby dodatniej wybieraliśmy
liczbę dodatnią, a pierwiastki z liczb ujemnych były zdefiniowane tylko dla n nieparzystego,
np. 3√−1 = −1 i już, gdyż równanie x3 = −1 miało jedno rozwiązanie x1 = −1. W ciele liczb
zespolonych rozwiązania są trzy, nie ma przyczyn żeby któreś z nich faworyzować, więc mówi
się, że pierwiastki trzeciego stopnia z minus jedynki są trzy.
Dlatego w postawionym pytaniu odpowiedź brzmi: obie podane liczby są pierwiastkami z liczby −1.
15 gru 08:12
V.Abel: PW − dzięki ogromne, rozwiałeś moje wątpliwości
15 gru 13:26
Trivial:
PW, często przyjmuje się, że
n√z jest tym pierwiastkiem liczby z, który ma najmniejszy
argument (sprowadzony do przedziału [0,2π)). Pozostałe pierwiastki łatwo uzyskać mnożąc ten
pierwiastek przez pierwiastek prymitywny stopnia n z jedynki. ε = e
2πi/n
Taką konwencją posługuje się m.in. wolfram i można się o tym łatwo przekonać.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=root%28-8%2C+3%29
3√−8 = 1 + i
√3.
15 gru 14:54