PW: | √6 | | √3√2 | | √2 | | 2 | |
| = |
| = |
| = √ |
| , a więc jakoś "skrócić" można, |
| 3 | | √3√3 | | √3 | | 3 | |
ale zazwyczaj się tego nie robi. Uznaje się, że postać
| | 2 | |
jest "ładniejsza" niż pierwiastek z ułamka |
| . Jest to prawda, gdy chcemy przybliżyć |
| | 3 | |
wartość tej liczby używając tablic matematycznych − bierzemy z tablic przybliżoną wartość
√6
i "ręcznie" dzielimy przez 3 − wykonujemy dwie operacje. Gdybyśmy tak samo chcieli obliczyć
to musielibyśmy znaleźć przybliżenie
√2, przybliżenie
√3 i podzielić te przybliżenia −
wykonalibyśmy trzy operacje, przy czym dzielenie byłoby znacznie trudniejsze. Warto raz
spróbować − właśnie nie posługując się kalkulatorem, jedynie tablicami.
Dzisiaj, gdy posiadanie kalkulatora a nawet komputera jest powszechne, obliczanie przybliżeń
nie sprawia żadnego kłopotu i nie wydłuża się w zależności od zapisu liczby. Dlatego tzw.
usuwanie niewymierności z mianownika nie ma aż takiego znaczenia praktycznego jak miało 50 lat
temu.
Pytanie wcale nie było głupie.