Interpretacja geometryczna liczb zespolonych
V.Abel: Witam, bardzo proszę o pomoc z tymi podpunktami:
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
| | 1+i | |
a) {z∊C: Arg( |
| = π2} |
| | z−3i | |
b) {z∊C: |z|
2= 2are(z), a∊R}
Pomocy, jak to rozpracować?
15 gru 00:40
Panko:

b) z=a+bi ⇒ IzI
2=a
2 +b
2 =2*a*a ⇒ b
2=a
2
b
2=a
2 ⇔ b=a ⋁b=−a
15 gru 11:30
V.Abel: Ok, z tym, że Ty podszedłeś do tego, że w podpunkcie b) a jest tym samym, co Rez, jednak wydaje
mi się, że to jest ustalona stała (może się mylę, niech mnie ktoś poprawi!)
A co z a) jakieś pomysły?
15 gru 13:28
Krzysiek: a)arg(y)=π/2
zatem 'y' jest postaci: y=bi ,gdzie b>0
15 gru 13:38
V.Abel: Dlaczego tak ?
15 gru 13:53
Krzysiek: taka jest definicja argumentu, arg(y)=π/2, czyli kąt między osią Re(y) (dodatnią) a wektorem
[a,b] (gdzie y=a+bi) jest równy 90 stopni, czyli punkt (a,b) znajduje się na dodatniej osi
Im(y)
15 gru 13:56
Panko: Jeżeli a to coś ustalonego to nazwijmy ją c żeby nie było kolizji
wtedy a2 +b2 =ca ⇒ (a− c/2)2 + b2= (c/2)2
Jest to okrąg o środku O= ( c/2 , 0) i promieniu r =IcI/2
15 gru 13:58
V.Abel: No ok, to która z Waszych wersji jest tu oczekiwana?
15 gru 14:03
Panko: a) może tak ?
arg ( 1+i ) = π/4; arg( z−3i) =φ
teraz dzieląc obie postacie trygonometryczne liczb 1+i , z−3i dostajemy liczbe
ktorej argu,entem jest arg ( (1+i) / (z−3i)) = π/4 −φ = π/4
stąd arg( z−3i) =0
15 gru 14:20
Panko: Zaraz w punkcie a) jest 2a*Rez czyli korekta :
a2+b2 = 2ca ⇒ (a−c)2 +b2 = c2
jest to okrąg o środku w punkcie O= ( c,0) i promieniu r=IcI o ile c≠a
jeżeli c=a to para prostych .
15 gru 14:29