Prosze o pomoc
dread: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 9.Kąt nachylenia przekątnej
graniastosłupa do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
15 gru 00:23
dero2005:
H = 9
| H | |
| = tg 60o = √3 ⇒ a = |
| a√2 | |
V = a
2H =
15 gru 08:34
Hajtowy: Nie chce mi się rysować

H=9
d − przekątna kwadratu podstawy
d=3
√3
Pole podstawy (kwadrat jest rombem, więc liczymy jak pole rombu ze wzoru na połowę iloczynu
przekątnych)
| | (3√3)2 | | 9*3 | | 27 | |
Pp= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Objętość:
| | 27 | | 243 | |
V= |
| * 9 = |
| = 121,5 [cm3] |
| | 2 | | 2 | |
15 gru 08:37