ciagi
Anka: dla pewnych wartosci a i b liczby: −6, a+b, 2(a−b)+6a−4 sa w podanej kolejnosci poczakowymi
wyrazami pewnego ciagu aryt. wiedzac ze suma tych liczb jest rowna 30, oblicz sume
50poczatkowych wyrazow tego ciagu.
15 gru 00:06
Anka: plsss
15 gru 14:30
Eta:
−6, a+b, 8a−2b−4 −−− tworzą ciąg arytmetyczny
to 2(a+b)= −6+8a−2b−4 ⇒
6a−4b=10
i −6+a+b+8a−2b−4=30 ⇒
9a−b=40
rozwiąż ten
układ równań
mając a i b zapisz ten ciąg i : a
1= −6 , r=.... , a
50=.....
| | a1+a50 | |
S50= |
| *50=....... |
| | 2 | |
15 gru 15:06