ciągłość funkcji
Franek: proszę o pomoc w tych 3 zadaniach
a. sprawdź bezpośrednio z definicji Cauchyego, że funkcja g(x)=
√x+1 jest ciągła w punkcie x=0
| | 1 | |
b. znajdź zbiór punktów ciągłości funkcji określonej wzorami f(x)=x*sin |
| dla x≠0 oraz |
| | x | |
f(0)=0
c. funkcja f: R→R spełnia nierówność 2|f(x)−x|≤|f(x)| dla każdego x ∊ R, uzasadnij że f jest
ciągła w punkcie x=0
14 gru 23:49
Franek: up
14 gru 23:59
Franek: up
15 gru 14:51
Panko: 1) x=0 : 2*I f(0) − 0 I ≤If(0)I ⇒ I f(0) I ≤0 ⇒ f(0)=0
2 ) f ciagła w x=0 ⇔∀ε>0 ∃ δ>0 : IxI <δ ⇒ I f(x) I <ε
3) Opuszczając wartość bezwzględna w nierówności 2|f(x)−x|≤|f(x)| i badając znaki
uzyskujemy, ze I f(x) I ≤ 2IxI ( dopracować)
4) wtedy dla dowolnego ε >0 biorę δ= δ(ε)=ε/2 to jeżeli IxI < ε/2 to I f(x)
<=2IxI <ε
15 gru 15:46
Panko: a)
f ciagła w x=0 ⇔∀ε>0 ∃ δ>0 : IxI <δ ⇒ I √x+1 −1 I <ε bo f(0)=1
I √x+1 −1 I = I (x+1 −1) / (√x+1 +1 ) I = I x I / ( √x+1 +1 ) < Ix I
poniewaz √x+1 +1 >1
weźmy δ=δ(ε) =ε to jeżeli I x I < ε to I √x+1 −1 I <I x I <ε
15 gru 16:50