a
Patryk: Mam zbadać liczbę rozwiązań w zależności od parametru a , jaki jest algorytm to zadań tego typu
?
| ⎧ | ax+y+z=1 | |
| ⎨ | x+ay+z=1 |
|
| ⎩ | x+y+az=1 | |
14 gru 23:25
pigor: ... układ równań liniowych 3 x 3; to może licz Cramer−em
(wyznacznikami) i dawaj warunki które powinny ci być znane . ...
15 gru 00:04
Panko: W tym przypadku można przyśpieszyć rachunki. To nie zdarza się za często
ze względu na cykliczność przestawienia parametru a mozemy dodać stronami równania
ukła du i dostajemy (a+2)*(x+y+z) = 3
stąd a≠−2 to y+z= 3/(a+2) −x i podstawiamy do pierwszego równania i dostajemy
ax+ 3/(a+2) −x =1 co daje od razu równanie liniowe z parametrem postaci
(a−1)*x=(a−1)/(a+2)
gdy a≠1 ⋀ a≠−2 to x= 1/(a+2) i cykliczność rachunku daje ogólnie
: jeżeli a≠1 ⋀ a≠−2 to (x,y,z)= ( 1/(a+2), 1/(a+2), 1/(a+2) )
jeżeli a=1 to w równaniu liniowym jest (1−1)*x= (1−1)/(1+2) jest nieoznaczone
czyli x∊R
: jeżeli a=1 to (x,y,z) = (1−t−s, t,s) gdzie t, s ∊R czyli nieskończenie wiele
rozwiązań
: jeżeli a=−2 to bezpośrednio licząc jest to układ sprzeczny.
..............................................................................................
............................................
rachunek wzorami Cramera juz po policzeniu det A daje detA= a3−3a+2 ( czas ?)
Ma dokladnie jedno rozwiązanie a3−3a+2 ≠0 ⇔(a−1)2(a+2) ≠0 itd ... i trzeba być
bardzo cierpliwym aby doliczyc kolejne Dk k∊{1,2,3} n i jeszcze analiza a∊{1,−2}
15 gru 13:01
Patryk: ok ,dzięki
15 gru 13:32