ciąg arytmetyczny
gusia: dla jakich x liczby: a) 4, 2x−3, 26 b) 2x+3, x+10, 3x−1 tworzą ciąg arytmetyczny?
14 gru 23:02
14 gru 23:05
gusia: niech ktoś pomoże

!
14 gru 23:11
Eta:
a) 2(2x−3)= 4+26 ⇒ x=.........
b) 2(x+10)= 2x+3+3x−1 ⇒ x=.....
14 gru 23:13
gusia: ja wogóle tego nie rozumiem,więc nie umiem tego obliczyć. Poproszę o pomoc,bo mam jeszcze
mnóstwo zadań
14 gru 23:16
Eta:
Chcesz "pomocy" ? czy gotowca ?
14 gru 23:18
krystek:
a) a1=4
a2=2x−3
a3=26
i z definicji
a2−a1=a3−a2 ⇒2a2=a1+a3 ⇒i tak liczyła Eta
14 gru 23:20