FUNKCJA WYKLADNICZA
Estrella: FUNKCJA WYKLADNICZA
narysuj wykres
y=4|x−1|+1
14 gru 22:36
Estrella: a to jak przeksztalcic

moglyby mi ktos rozpisac kolejne "kroki"
14 gru 22:37
Estrella: pliss
14 gru 22:42
sushi_ gg6397228:
zacznij rysować kawałek funkcji od x=1
y=4x−1
14 gru 22:44
Estrella: ale kolejne kroki, mozesz mi rozpisac
14 gru 22:45
sushi_ gg6397228:
potem prawa gałąź odbijamy symetrycznie wzgledem OY −−> Y=4|x−1|
a dalej juz wiadomo co
wskazówka 4a+1=4* 4a
14 gru 22:48
sushi_ gg6397228:
oś symetrii to x=1 −−> tak dokładnie
14 gru 22:49
sushi_ gg6397228:

zielona
y=4
|x−1|
czerwona szukana
14 gru 22:52
Estrella: czyli pierwszy krok:
1) 4
x
2) potem o wektor [1,0], czyli 4
x−1
14 gru 22:55
Estrella: 3) pozniej wartosc bezwzgledna, czyli 4
|x−1|
14 gru 22:56
Estrella: 4) i na koncu o wektor [0,− 1] 4|x−1|−1
14 gru 22:57
Estrella: 
14 gru 22:57
sushi_ gg6397228:
3 krok, wymazujemy gumka wykres dla x<1
4. krok symetria względem x=1
5 krok "domnazamy" kazda wartosc na cztery
14 gru 22:57
Estrella: wroc wektor [0,1], czyli 4) 4|x−1|+1
14 gru 22:57
sushi_ gg6397228:
przeciez podalas inna funkcje na poczatku, a teraz podalas co innego; zdecyduj sie
14 gru 22:58
Estrella: dobra teraz to juz nic z tego nie wiem ...
14 gru 22:58
Estrella: sorka ... ta na poczatku jest wlasciwa
14 gru 22:59