Planimetria
Radek:
| | h2sin2β+h2sin2β | |
c2= |
| |
| | sin2β+sin2α | |
| | h2(sin2α+sin2β) | |
c2= |
| |
| | sin2β+sin2α | |
| | h√sinα+sinβ | | √sinβ−sinα | |
c= |
| * |
| |
| | √sinβ+sinα | | √sinβ−sinα | |
c=?
dobrze myślę ?
14 gru 22:12
Radek: ?
14 gru 22:27
Radek: ?
14 gru 22:36
Radek: ?
14 gru 22:46
Eta:
Napisz treść zadania !
14 gru 22:47
Radek:
Z tego wszystkiego zapomniałem treści:
Jeden kąt ostry trójkąta prostokątnego ma miarę α, a wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego ma długość h. Oblicz długość pozostałych boków tego trójkąta
14 gru 22:53
Eta:
| a | | a | | h | | 2h | |
| = sinα ⇒ c= |
| = |
| = |
| |
| c | | sinα | | sinα*cosα | | sin2α | |
i to wszystko
14 gru 23:03
Radek:
A może Pani dokończyć moje obliczenia ? Wydaję mi się, że nie popełniłem tam błędu w
przekształceniach ?
14 gru 23:05
Eta:
wspólny mianownik to : sin2α*sin2β !
14 gru 23:10
Eta:
Czy Ty Radek nie widzisz,że to co napisałeś się uprości
i c2= h2 −−− a to jest sprzeczność
14 gru 23:11
Radek:
Jak bym to zauważył to bym się wgl nie pytał
14 gru 23:14
Eta:
14 gru 23:15
Eta:
A wiesz,że sinβ= cosα ?
14 gru 23:16
Radek:

Wysokość poprowadzona z wierzchołka C trójkąta ABC ma długość h. Kąty BAC i ABC są ostre i mają
odpowiednio miary α i β. Oblicz obwód trójkąta
DB=(CB)
2−h
2
AD=(AC)
2−h
2
OK ?
14 gru 23:26
Radek:
Tak wiem

ta odpowiedź odnośnie pytania 23:16
14 gru 23:29
Eta:
Ech
Radek .... ręce opadają

Po co rozwiązywałeś zad poprzednie?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
L= h*( |
| + |
| + |
| ) |
| | sinα | | cosα | | sinα*cosα | |
14 gru 23:36
Radek:
Ale to zadanie nie ma nic wspólnego z tym zadaniem które teraz wstawiłem... ?
14 gru 23:39
Eta:
Ojjj Radek, Radek
Dane h i α , a=....... b=......... c=....... ( dokładnie to samo co poprzednio)
Ob= a+b+c =......
14 gru 23:43
Radek:
Co poradzę, że nie ogarniam planimetrii i chcę się jej nauczyć ?
14 gru 23:45
Eta:
Nauczysz się, tylko włącz myślenie
14 gru 23:47
Radek: Ok.
14 gru 23:47
Eta:

.......dobre na myślenie
14 gru 23:48