jerey: hmm, a jak bedzie z tym tg2x=1?
14 gru 21:46
jerey: | | π | |
dochodze do tego ze |
| +kπ w odpowiedziach jest + 2kπ dlaczego? |
| | 4 | |
14 gru 21:48
Anonim: Okresowość funkcji tg to π.
Spierwiastkuj i masz tg
2x=1 v tg
2x=−1
k∊C
| | π | | π | |
Czyli to będzie |
| + πk v − |
| + πk. |
| | 4 | | 4 | |
14 gru 21:50
Anonim: Błąd *tgx=1 v tgx=−1
14 gru 21:51
Anonim: Jakikolwiek jest to podręcznik, to mam o nim niskie mniemanie xD. Okresowość funkcji tangens to
π, więc jest tam najzwyczajniej błąd i nie wzięli pod uwagę, że pierwiastek ma II rozwiązania.
14 gru 21:52
jerey: no własnie okresowosc tg to π czyli w podreczniku jest blad?
14 gru 21:56
jerey: hmm. ..
14 gru 21:59
jerey: | | 5 | | 4 | | 2 | |
podobnie jest dla sin |
| x=0 wg moich obliczen jest x= |
| kπ a w odp |
| kπ |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
14 gru 22:01
Anonim: Akurat tutaj podręcznik ma rację.
Sinus kąta wynosi zero, kiedy kąt jest równy wielokrotności π.
| | 5 | | 2 | |
A więc sin |
| x=0 jest przy |
| kπ. |
| | 2 | | 5 | |
Przeanalizuj to tak:
| | 5 | | 2 | |
Aby sin |
| x=0, to pierwszą częścią x musi być |
| . Wiedząc, że wielokrotność π to |
| | 2 | | 5 | |
"druga część" musi być kπ.
14 gru 22:06
jerey: no tak teraz zerknąłem na tablice i dla 0 jest 180 st czyli π
14 gru 22:17