jerey: witam wszystki mam takie rownanie i mam z nim problem, otorz rownanie wygląda tak:
no więc rozwazam dla dwóch przypadków:
| | √3 | | π | | 2 | |
1. gdy sinx= |
| co moge zapisac ze x= |
| + 2kπ i k ∊C lub x= |
| π+2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | | 5 | | 2 | |
2. gdy sinx=− |
| i z tego mam ze sin x= |
| π+2kπ i k∊C lub x=− |
| π+2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
w odpowiedzi 1 czesc rozwiazania jest dobrze natomiast druga zle.
14 gru 21:24
jerey: otoz przepraszam za ortografie
14 gru 21:25
14 gru 21:26
Anonim: Biorąc pod uwagę okresowość funkcji nie ma różnicy między −π3, a 53π. Okresowość
funkcji wynosi 2π, więc doskonale widać, że to jest to samo. Jedyne co mogli się przyczepić,
że w kluczu jest inaczej, ale rozwiązanie poprawne.
14 gru 21:31
jerey: dzieki!
14 gru 21:37