Całka nieoznaczona
xyz: Jaka metoda rozwiązać taka całkę?
∫x √x−1x+1 dx
14 gru 21:18
b.: nie sprawdzałem czy to działa, ale spróbowałbym z podstawieniem t=(x−1)/(x+1)
14 gru 21:39
Krzysiek: podstawienie: t=√(x−1)/(x+1)
14 gru 21:39
xyz: | | 1 | |
(√x−1x+1)' = |
| |
| | √(−1 + x)/(1 + x) (1 + x)2 | |
dt
√ −1 + x1 + x (1 + x)
2= dx
Tylko wtenczas dt wygląda niezbyt fajnie
14 gru 21:50
Krzysiek: t=√...
t2=(x−1)/(x+1)
wyliczasz 'x' z tego równania a potem dx i wstawiasz do całki,
14 gru 21:54
xyz: ok ale to nam daje:
t
2=...
I dalej uzyskuje dziwna pochodna.
14 gru 22:04
Krzysiek: ? napiszę jeszcze raz:
t2=(x−1)/(x+1)
I wyliczasz teraz 'x'
a nie wyliczasz 't' a potem 'x'
14 gru 22:06
14 gru 22:21
pigor: ... dlaczego nie słuchasz
Krzysiek−a , on dobrze ci radzi
xyz ,
a poza tym zajrzyj do swojego zadania o prowizji procentowej i odpowiedz
na moje tam zapytanie , co
14 gru 22:26
Krzysiek: pigor, Krzysiek to nie jest nick tylko imię, można to odmieniać

xyz, skoro już masz wyliczone 'x' to teraz pozostaje wyliczyć dx
14 gru 22:27
xyz: Prowizja procentowa to nie ejst moje zadnia, kolizja nicków

Własnie mam wrażenie że go słucham− wyliczyłem "x".
14 gru 22:28
pigor: ... a wychodzi ładna całka wymierna :
| | (1+t2)t2 | | t2+t4 | |
4 ∫ |
| dt = 4 ∫ |
| dt = ... i dalej |
| | (1−t2)3 | | (1−t2)3 | |
przez rozkład na ułamki proste . ...

.
14 gru 22:33
pigor: | | 1+t2 | | 4tdt | |
... , a więc x= |
| oraz dx= |
| |
| | 1−t2 | | (1−t2)2 | |
14 gru 22:35
xyz: ale jak za x w całe podstawimy przekształcone t
2 to mamy:
Skąd się tam wzięło 4
14 gru 22:41
pigor: a jak liczyłeś dx, jako pochodną ilorazu funkcji, czy "po swojemu"
14 gru 22:42
pigor: .. a czy w ogóle liczyłeś to dx, bo wygląda mi na to, że NIE .
14 gru 22:44
xyz: Zadanko zagmatwane ale dzięki za pomoc
14 gru 22:49
pigor: ... przyznaj się, że nie liczyłeś dx jako funkcji od t, bo ty się uczysz
i miałeś do tego prawo, dlatego nie mów, że coś ... zagmatwane, bo tu
na pewno nie zadanko, ani całka

. ...
14 gru 23:39