Dla jakich wartości wielomian W(x) przyjmuje wartości ujemne
Bartek: Witam!
Dla jakich wartości wielomian W(x) przyjmuje wartości ujemne
Zadanie to sprawia mi problemy, ponieważ rozwiązałem je i nie do końca wiem czy jest dobrze.
W(x)=(1−x)(x2+3x)
x1=1 x(x+3)
x2=−3
x3=0 i tu właśnie nie wiem dlaczego?
I inna sprawa nie wiem dlaczego funkcja ta jest rosnąca.
Bardzo proszę o pomoc.
14 gru 20:57
wredulus:
Funkcja ta NIE JEST rosnaca
To co podales to miejsca zerowe tej funkcji ... nie rozumiem czego nie rozumiesz
14 gru 22:46
wredulus:
Nie jest ona takze malejaca

Jest ona w wiekszosci dziedziny malejaca ... ale jest pewien przedzial w ktorym jest rosnaca
Metode 'wezyka' kojarzysz

(Zagadnienie zapewne z gimnazjum)
14 gru 22:48
Eta:
14 gru 22:51
pigor: ..., po prostu rozwiązujesz tę nierówność np. tak :
W(x)< 0 ⇔ (1−x) (x
2+3x)< 0 ⇔ −(x−1)*x(x+3)< 0 /* (−1) ⇔
⇔
x(x−1)(x+3) >0 ⇔
−3< x< 0 v x >1 ⇔
x∊(−3;0) U (1;+∞) . ...
14 gru 22:55
Eta:
14 gru 23:23