Dziedzina
Artur : Dziedzina funkcji:
| | √3x−13 | |
f(x)= |
| +3√4−x2 |
| | log3(5−|x|) | |
Z tego wiem tylko, że 3
x−
15≥0
14 gru 20:56
5-latek: oraz log3(5−|x|)≠0 oraz 5−|x|>0
14 gru 20:59
pigor: ...,
D: 3
x−
13 ≥0 i 5−|x|>0 i 5−|x|≠ 1 ⇔ 3
x ≥3
−1 i |x|< 5 i |x|≠ 4 ⇔
⇔ x ≥ −1 i −5< x< 5 i x≠ ±4 ⇔
−1≤ x< −4 v −4< x< 4 v 4< x< 5 ⇔
⇔
D= <−1;−4) U (−4;4) U (4; 5) − szukana
dziedzina funkcji f. ...
14 gru 21:09
Artur : Ok nie kumam jednego, dlaczego 5−|x|≠1

Skoro to jest liczba logarytmowana, a tam b>0
14 gru 22:04
pigor: ..., no bo log p1=0 , a wtedy pamiętaj cholero nie dziel przez zero .
14 gru 22:47
Artur : Ok, dzięki
14 gru 23:20