Planimetria
Radek:

Każdy z boków trójkąta ma inną długość. Wykaż, że trójkąta tego nie można podzielić prostą na
dwa trójkąty przystające.
a≠b
c≠c−x
Jakie napisać uzasadnienie ?
14 gru 20:55
14 gru 20:58
Radek:
Podaje mi gotowy link z którego nic nie rozumiem, zamiast wytłumaczyć ?
14 gru 21:04
Eta:

1/ jeżeli trójkąty ADC i DBC są przystające , to mają
równe pola
zatem trójkąt ABC musi być podzielony prostą zawierającą środkową CD
wtedy |AD|=x i |DB|=x 2x=c
to trójkąt ADC ma boki długości : x,y, b
trójkąt DBC ma boki długości : x, y,a
z założenia a≠b zatem te trójkąty nie są przystające
14 gru 21:23
Radek:
Dziękuję za wytłumaczenie

! Czyli dobre podałem założenie, że a≠b i c≠c−x ?
14 gru 21:24