matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wypisać 4 początkowe wyrazy ciągu
Dadrioszka:
a
1
= 3 a
n
= (a
n
)
2
− n*a
n
−
1
+ 2 Są połączone klamerką
14 gru 20:34
b.:
podstawiamy n=2: a
2
= a
2
2
− 2*a
1
+ 2 = a
2
2
− 2*3 + 2 = a
2
2
− 4 −−> wylicz stąd a
2
, itd. dla n=3, 4.
14 gru 21:41