wiedząc, że - oblicz
nie: Wiedząc, że x − y = 1 i xy = 3 oblicz x2 + y2 oraz x3 + y3
14 gru 20:10
pigor: ..., np.
x−y=1 ⇒ (x−y)
2=1 ⇔
x2+y2=1+2xy=1+2*3=
7 i x
2+y
2−2xy=1 /+4xy ⇒
⇒ x
2+2xy+y
2= 1+4xy ⇔ (x+y)
2=1+4xy= 1+12=13 ⇒
|x+y|= √13 , zatem
x3+y3= (x+y)(x
2+y
2−xy)= ±
√13 (7−3)=
± 4√13 , ciekawe . ...
14 gru 20:25
nie: nie da rady jakoś prościej? żeby nie było +/− tylko jednoznaczny wynik?
14 gru 20:54
Anonim: Nie da się. Pierwiastek może być zarówno ujemny, jak i dodatni, więc są dwa wyniki. Maksymalna
liczba możliwych rozwiązań jest równa najwyższej potędze, więc mogę być więcej niż jeden wynik
w równaniu kwadratowym, sześciennym itp.
14 gru 20:59