Wyznaczyć ab
blotka: jak wyznaczyć z tego
ab?
żeby tak jak najprościej wyszło
| H2 ( tg2β − tg2γ) | |
| = −4abcosα |
| tg2β * tg2γ | |
14 gru 19:58
pigor: ... , tu nie ma najprościej, chyba, że interesuje cię coś takiego :
| H2(tg2β−tg2γ | |
| = −4cosα / : (−4cosα) ≠0 i α≠12π+kπ ⇔ |
| tg2β*tg2γ | |
| | H2(tg2β−tg2γ | |
⇔ ab= |
| ⇔ |
| | −4cosα*tg2β*tg2γ | |
| | H2(tg2γ−tg2β) | |
⇔ ab = |
| i chyba tyle  |
| | 4cosα*tg2β*tg2γ | |
14 gru 20:36
Marcin: podzielić przez −4cosα ?
| | sinα | |
tg możesz rozpisać na tgα= |
| ale tak szczerze to nie wiem do końca o co Ci w tym |
| | cosα | |
zadanku chodzi
14 gru 20:37
blotka: muszę jeszcze to podstawić do wzoru
V = 1/3*absinαH
i wydaje mi się, że jakiś heretyczny wynik otrzymam

czyli to by było
| H3(tg2γ−tg2β)sinα | |
| |
| 12cosα*tg2β*tg2γ | |
czy da to się uprościć do wyniku z odpowiedzi? (bo jeśli nie to widocznie we wcześniejszych
obliczeniach jest błąd) mianowicie
| 1 | | 1 | | 1 | |
| H3tgα( |
| − |
| ) |
| 4 | | tg2β | | tg2γ | |
po przyjrzeniu się postowi do wysłania widzę że sinα i cosα dadzą mi tgα, ale skąd zostanie
1/4? i to co w nawiasie?
15 gru 09:52
pigor: ..., najlepiej jakbyś postawiła swój problem od ...

ab−owo, bo jaki początek
taki koniec, a tak to nie chce mi się wchodzić w tak niepewny ... grunt
15 gru 11:08
blotka: cała treść zadania:
Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o kącie ostrym α. Przekątne graniastosłupa
są nachylone do płaszczyzny podstawy pod katami β i γ ( β < γ ), a wysokość graniastosłupa ma
długość H. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
wyliczone zostały przekątne podstawy z twierdzenie cosinusów i powstał układ równań aby
obliczyć ab (tyle na lekcji zdążyliśmy zrobić)
15 gru 11:18
blotka: F5
16 gru 18:53