ciag geometryczny
Dawidek: Wyznacz x wiedzac ze liczby x,4,x+2 w podanej kolejnosci sa drugim trzecim i czwartym wyrazem
ciagu geometrycznego.
Moze ktos pomoc?
14 gru 19:57
Alfa:
są to kolejne wyrazy ciągu, więc zachodzi zależność:
42 = x(x+2)
16 = x2 + 2x
x2 + 2x − 16 = 0
policz deltę
14 gru 19:59
Dawidek: a czy przy przezucaniu liczb na druga strone nie odwraca sie znaku?
tzn −x2−2x+16?
14 gru 20:05
Hajtowy: Alfa przerzucił 16 na drugą stronę dlatego jest tam −16
14 gru 20:10
5-latek: −x2−2x=−16
−x2−2x+16=0 mnoze to przez (−1) wolno mi i dostaje
x2+2x−16=0
14 gru 20:11
Dawidek: 22−4*1−16=0
4−64= −60
chyba jakis dziwny pierwiastek tu wyjdzie ?
14 gru 20:12
Dawidek: albo cos pomieszalem
14 gru 20:13
5-latek: a ile to jest (−4)*(−16)?
14 gru 20:15
Dawidek: no napisalem 64
a 22 to 4
wiec 4−64 to −60
14 gru 20:19
Dawidek: sry pomylilem, 4+64= 68... tu tez wyjdzie dziwny pierwiastek
14 gru 20:21
5-latek: delta=22−4*1*(−16)=4−(−64)=
14 gru 20:21
Dawidek: chyba ze tak ma byc
14 gru 20:22
5-latek: To co z tego ze dziwny . takie tez sa wiec licz dalej √68=√4*√17= 2√17
14 gru 20:24
Dawidek: okej, o wyszlo mi dalej tak
2−√68 / 2*(−1) = 2−2√4*17/−2 (moge te −2 skrocic?)
jak tak to wydzie x1=2√17
a x2=2+2√17 / 2
14 gru 20:29
Dawidek: jak cos to mnie poprawcie
14 gru 20:30
Dawidek: sry poprawka
x1=2√17 a x2=2+2√17 / −2 (minus 2 poprawilem)
14 gru 20:32
Dawidek: okej inaczej, teraz prosze o poprawke
x1 = −2−2√17 / 2
x2 = −2+2√17/ 2 (tu moge skrocic czy zostawic?)
14 gru 20:38
Dawidek: i czy to jest wgl dobrze
14 gru 20:39
Hajtowy: x
2+2x−16=0
Δ=4+64=68
√Δ=2
√17
Skrócić trzeba jeszcze
14 gru 20:45
Dawidek: jak zrobiles kreske ulamkowa? xD
14 gru 20:48
5-latek: Mozesz ale stosujesz takie dzialanie na liczbach R a minowicie
| | a+/−b | | a | | b | |
|
| = |
| +/− |
| (nie myl z ewspolczynnikami rownania kwadratowego) czyli |
| | c | | c | | c | |
np u nas
| | −b−√68 | | −2−2√17 | | −2 | | 2√17 | |
x1= |
| = |
| = |
| − |
| =−1−√17 =−(1+√17) |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −2−2√17 | | 2+2√17 | |
lub takie x1= |
| =− |
| = w liczniku 2 przed nawias i mam |
| | 2 | | 2 | |
| | 2(1+√17) | |
=− |
| i teraz moge skrocic przez 2 bo mam mnozenie w liczniku a nie dodawani czy |
| | 2 | |
odejmowaniei dostane
x
1=−(1+
√17
To samo dla x
2
14 gru 20:48
5-latek: Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U
14 gru 20:50
Dawidek: rozumiem ze w drugim chodzi ci o x
2= bo napisales x
1 jeszcze raz
czyli moge skrocic ta 2 na dole, z ta przy pierwiastku w x
2? bo zapomialem czy tak mozna wgl
14 gru 20:50
Dawidek: mozna skrocic −2 z 2?
14 gru 20:51
5-latek: Nie Dawid w drugim tez chodzi o x1 −−−tylko pokazalem CI 2 sposoby na to aby to
skrocic
MOzna skrocic −2 z 2 −− to =−1
14 gru 20:56
Anonim: Nie łatwiej wzorkiem skróconego mnożenia ?
Skoro x2 + 2x −16 = 0 to stosujemy tu wzór (a+b)2
(x+1)2=17
x+1=√17
x=√17 − 1 v x=−√17 − 1
14 gru 21:06
Dawidek: cos mi nie pasuje, bo gdybym zrobil zadanie typu
| −2−2*5 | |
| to gydbym skrocil z pierwsza 2, wyszlo by −1−2*5=−1−10=11 |
| 2 | |
a gdybym skrocil z druga dwojka to by wyszlo −2−1*5=−2−5=7
I jest roznica w wyniku, wiec nie wiem czy tak mozna skracac 2 z −2
chyba ze znowu cos pomeiszalem
14 gru 21:09
Dawidek: okej juz nie wazne xD
14 gru 21:11
Dawidek: a nie jednak wazne, odpisz
14 gru 21:12
Anonim: Co ? Jak masz takie coś to skracasz z obiema dwójkami, nie można z jedną...
14 gru 21:12
Anonim: A tak na marginesie to −1−10=−11, a nie 11 xD
Pamiętaj o tym, że musisz każdy wyraz podzielić przez tą dwójkę.
14 gru 21:14
Dawidek: | | 5*5+8 | |
no ja wlasnie zapomnialme jak sie skraca, czyli jak mam |
| to skracajac obie 5tki |
| | 5 | |
wyjdzie tylko 1*1+8=9?
14 gru 21:18
5-latek: Bo zaraz CI sie kaze wrocic do podstawowki albo zapytac kogos z podstawowki ile to jest
| −2−2*5 | | −2 | | 2*5 | |
| =patrz na moj post z 20:48 = |
| − |
| =−1−5=−6 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2*5 | |
Tu nawet nie potrzeby sracania tej 2 w |
| bo przeciez 2*5=10 i 10:2=5 wiec −1−5=−6 a |
| | 2 | |
nie 11 czy 7
A tak n miedzy nami to naucz sie odejmnowac liczby ujemne −1−10=−11 a nie 11 to samo −2−5=−7
a nie 7 −− ale i tak te wyniki co podales sa zle
14 gru 21:18
5-latek: | | 5*5+8 | |
Dawid nie zalamuj mnie Rozpisz to wedlug tego wzoru co Ci podalem to |
| |
| | 5 | |
14 gru 21:21
Anonim: Dawid naucz się, skoro wyjaśnienia może nie do końca rozumiesz, to zapamiętaj:
Jak odejmowanie/dodawanie jest to oba wyrazy dzielisz, a jak mnożenie/dzielenie to jeden wyraz.
Potęgowanie sobie rozpisz na mnożenie, to będzie też ci łatwiej.
14 gru 21:22
5-latek: Wychodzi z tego nauka liczenia a nie wyznaczenie x
14 gru 21:23
Dawidek: sorki minus mi nie wskoczyl tam, stad blad, wiem jak sie odejmuje minusy.
Tylko ze podalem hipotetczny, ze wiem ze moze i nie trzeba skracac, ale skoro mozna?
o to pytam, czy
1.U{−2−2*5){2} to nie moge skrocic odrazu? tylko powinienem to rozlozyc tak jak ty to zrobiles
i dopiero skrocic?
14 gru 21:27
Dawidek: wiem ze zadaje glupie pytania, ale tak sie zawirowalem z wyzszymi zadaniami, ze prostego
skarcania zapomnialem
14 gru 21:27
Dawidek: okej, o ile zalpalem ta metode dzialania na liczbach R to
| | −2+2√17 | | −2 | | 2√17 | |
x2= |
| = |
| + |
| = −1+√17 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 gru 21:49
5-latek: Tak .
Nie chce juz CI mieszac w glowie ale jeszce przeanalizuj sobie na spokojnie ten sposob
pokaze too na tym przykladzie
| −2−2*5 | | 2+2*5 | |
| to moge ten minus dac przed ulamek i dostane= − |
| jak wyciagnalem ten (−) |
| 2 | | 2 | |
przed ulamek to zobacz ze w licznku zmenilem znaki na przeciwne . Teraz popatrz sie na
licznik
mamy tak 2+2*5 ta pierwsza dwojke mozemy zaopiasc jako 2*1 i dostaniemy tak 2*1+2*5 . Teraz
dobrze sie temu przypatrz bo ten sposob bedzie CI bardzo pomocny w dalszej nauce (zwlaszcza
przy wielomianach ) .
Korzystamy tu z takiego dzialania na liczbach rzeczywistych a mianowicie [rozdzielnosc
mnozenia wzgledem dodawania lub odejmowania ]] w naszym przykladzie jest akurat dodawanie
Zobacz mamy
a*b+/−a*c=a(b+/−c)
U nasz mamy tak 2*1+2*5 wiec a=2 b=1 i c=5 to wedlug tego wzory nasz licznik bedzie
wygladal tak 2(1+5) . Inaczej to dzialanie nazywa sie wyciaganie wspolnego czynnika oprzed
nawias . Tutaj wspolny czynnikto 2
| | 2+2*5 | | 2(1+5 | |
Wracajac do naszego przykladu mamy tak− |
| =− |
| i teraz upraszczamy te 2 z |
| | 2 | | 2 | |
licznika i z mianownika i dostaniemy =−(1+5)=−6
14 gru 21:50
5-latek: Post 21;49 Twoj tak . Ale to mozesz tez zapisac tak =√17−1
14 gru 21:51
Dawidek: ok dzieki wielkie za wytluamczenie.
Zadanie rozwiazane
14 gru 22:03
5-latek: Na zdrowie
14 gru 22:05