Funkcja parzysta, nieparzysta i odwrotna
DominikG: Zbadaj parzystość i nieparzystość funkcji
f(x) = sinx + cos2x (4x + 4−x)
Wyznaczyć funkcje odwrotną
f(x) = log3(x−4) + 4
14 gru 19:34
DominikG: Mógłby ktoś sprawdzić zadanie z f. odwrotną
y=log3(x−4) + 4
y−4+log3(x−4)
3y−4=x−4
3y−4 + 4+x
F−1(x)=3y−4+4
15 gru 11:48
DominikG: mały błąd w przedostatnim wersie

zamiast + miał byc =
15 gru 11:48
Aga1.: Znaki!
F−1(x)=3x−4+4
15 gru 11:51
DominikG: aha dzięki

a tak zadanie dobrze zrobione ?
15 gru 11:52
Aga1.: Ok.
15 gru 11:54
DominikG: pomoże ktoś z tym pierwszym ?
f(−x)=(−sinx)+(−cos
2x)(4
−x+4
x)
i co dalej zrobić z tymi potęgami

odwrócić

macie jakiś wzór
15 gru 12:11
Aga1.: Zauważ, że
cos(−x)=cosx
i widać,że f(−x)≠f(x) więc funkcja parzystą nie jest
Oblicz
−f(x)
15 gru 12:17
DominikG: po koleji:
widać że:
sinx ≠ −sinx
cos
2x ≠ −cos
2x → to mi juz wystarczy zeby f(−x) ≠ f(x)

bo ja sie głowiłem co zrobic z tymi potegami 4
−x+4
x=0
15 gru 12:23
Aga1.:
wystarczy,że jeden znak się nie zgadza, bo
cos2(−x)=cos2x.
15 gru 12:25
Anonim: | | 1 | |
4−x + 4x = |
| + 4x. Sam pomyśl, czy to jest zero. |
| | 4x | |
15 gru 12:28
DominikG: nie jestem pewien co do drugiego :
mam problem z tymi potegami;
−f(−x)= − (−sinx) − (−cos2x)(−4−x−4x) =
= sinx − ( 4−xcos2x + 4xcos2x) =
= sinx − 4−xcos2x − 4xcos2x =
= sinx + cos2x(−4−x−4x)
−f(−x)≠f(x)
15 gru 12:35
DominikG: i jak
15 gru 13:00
Aga1.: −f(−x)=−[sin(−x)+cos2(−x)(4−x+4x)]=−[−sinx+cos2x(4−x+4x]=sinx−cos2x(4−x+4x)
15 gru 21:32